Riupassa neemt leiding in nationale damstrijd

David Riupassa heeft in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B de leiding genomen. De Brabander versloeg in een partij van 78 zetten nationaal kampioen Berend Plijter.

In een strijd langs klassieke banen flirte Plijter kortstondig met de opsluiting van zijn lange vleugel. De Groninger ontdeed zich snel van de omknelling maar overspeelde zijn hand door een voorpost in te nemen. Riupassa sloeg toe met een vier zetten diepe slagzet naar de damlijn. De strijd was allesbehalve gestreden. Bij diep rekenen zou de verraste Plijter ontdekt hebben dat zijn stand nog prima verdedigbaar was. De variant die de heersende kampioen koos leidde echter naar een weliswaar erg langzame maar toch zekere ondergang.

David Riupassa deelt de eerste plaats met Primnath Goelab (Amsterdam) en Ab Steenbergen uit Raalte. Het drietal scoorde vijf punten. Riupassa trof echter tot dusverre de iets sterkere tegenstanders.

In de tweede helft van het toernooi ontbrandt de strijd in Westerhaar pas echt. Dankzij het Zwitserse systeem worden per ronde trefzeker de sterkste spelers aan elkaar gekoppeld. In klasse A liggen vijf spelers op de loer met slechts een punt achterstand op de koplopers. De groep bestaat uit Bertwin Letteboer (Vriezenveen), Gerard Bruins (Hollandscheveld), Leo Peters (Gramsbergen), Bert Roest (Bussum) en Jan Riesthuis uit Culemborg.

In klasse C heeft lokaal favoriet Frank Schippers zich opgewerkt naar de top. De Westerhaarder heeft evenals Cor Darwinkel (Hoogeveen), Jeroen Huskens (Roermond) en Henk Lip (Hollandscheveld) vijf punten. Schippers versloeg in de derde ronde de nationale kampioen van 2022, Hans Luchies. De man uit Ugchelen liet zich in een hoge hekstelling manoeuvreren en verloor kansloos.

Op weerstandspunten aan top in de C-klasse staat Cor Darwinkel. De speler uit Hoogeveen klopte oud-kampioen Gert Brink. De Hardenberger overzag een damcombinatie.