Vijf dammers op hielen Ab Steenbergen

Ab Steenbergen heeft zich in Westerhaar gehandhaafd aan de kop van het klassement in het NK klasse B. De dammer uit Raalte verloor weliswaar van Jan Riesthuis maar versloeg Leo Peters.

Met nog twee rondes voor de boeg is de spanning te snijden in het clublokaal van Witte van Moort. Steenbergen wordt op de hielen gezeten door vijf spelers met slechts een punt minder dan de koploper. Tot de groep behoren de lokale favorieten Bertwin Letteboer en Bart Ekkel, die met een opmerkelijke opmars bezig is.

In zijn partij tegen Riesthuis had Steenbergen in een klassiek middenspel de winst voor het grijpen. De Culemborger rukte argeloos met 24-29 en overzag daarmee een slagzet. Omdat ook Steenbergen zich misrekende, speelde Riesthuis een gewonnen partij. De twee ontsnappingspogingen op de 40-ste en 43-ste zet waren niet aan de overblufte dammer uit Raalte besteed.

Tegen Leo Peters (Gramsbergen) behaalde Steenbergen slechts moeizaam voordeel. In een stand van wederzijds zes schijven was de balans nog steeds niet verbroken. Een misgreep van Peters was nodig om Steenbergen aan de overwinning te helpen.

Bart Ekkel voegde zich bij de achtervolgers door overwinningen op Boike Mathoera (Lelystad) en David Riupassa (Eindhoven). Mathoera overspeelde zijn hand door op de 42-ste zet schijf 18 in de verkeerde richting te dirigeren. De drie kansen om naar remise te ontsnappen liet de speler uit Lelystad aan zich voorbij gaan.

In het duel met Riupassa profiteerde Ekkel van een onverwachte hersenschim van zijn tegenstander die zo maar een schijf cadeau gaf.

Na zes wedstrijden zijn de B-klasse nog vier spelers zonder nederlaag: Bertwin Letteboer, Jacques Brouns, Bart Ekkel en Bert Roest.

In klasse C gaat Hans Luchies fier aan de leiding met een voorsprong van twee punten. De speler uit Ugchelen rekende donderdag af met Cor Darwinkel en Henk Lip. Koploper Frank Schippers ging lelijk onderuit in zowel de partij tegen Henk Lip als Ton Schockman.

Tot het viertal dat kopman Luchies op twee punten achtervolgt, behoren Erik Ploeger (Deventer) en Ton Schockman (Nijeveen). Beiden hebben nog geen partij verloren. Koert Meuleman (Den Ham) en Tonnie Schutte (Harfsen) wonnen ieder al drie keer maar incasseerden ook een nederlaag.