Hans Luchies nationaal kampioen in Westerhaar

Hans Luchies is in de voorlaatste ronde van de nationale titelstrijd Nederlands damkampioen in de klasse C geworden. In Westerhaar overmeesterde de speler uit Ugchelen Tonnie Schutte en werd onbereikbaar voor al zijn tegenstanders.

Schutte zette de partij ambitieus op. De flankaanval van de man uit Harfsen leverde licht voordeel op. Toen Schutte achteloos achter een schijf liep, sloeg Luchies toe en gaf geen kans op herstel. Ook in 2022 behaalde Luchies de zege in de klasse C.

In de klasse B ontspint zich een spannende strijd tussen Jacques Brouns, Berend Plijter en Bart Ekkel. De drie voeren de ranglijst aan met ieder tien punten. Ekkel strafte een roekeloos experiment van Ab Steenbergen af. De speler uit Raalte – vrijdagochtend nog koploper – speelde klassiek zonder kroonschijf en ging roemloos ten onder.

Jacques Brouns verraste tegenstander Jan Riesthuis met een heuse coupe royal. Verbluft gaf de dammer uit Culemborg direct op. Om vervolgens – te laat, te laat – te ontdekken dat de spectaculaire slagzet slechts goed was voor remise.

Ook Berend Plijter (de kampioen van 2019 en 2023) had het geluk aan zijn zijde. De Vriezenvener Bertwin Letteboer zette Plijter onder grote druk en dwong zelfs schijfwinst af. Eén onnadenkend moment was genoeg om de kansen geheel te keren.

Ab Steenbergen en Eep van Manen volgen de kopgroep op een punt.

De slotronde start zaterdag te Westerhaar in het clubgebouw van Witte van Moort om 11.00 uur.