Titelhouder De Vries vloert Steenbergen

Titelhouder Janes de Vries is het Nederlands kampioenschap dammen klasse B gestart met een overwinning. In Westerhaar strafte de Zeeuw hardhandig een misser af van Ab Steenbergen uit Raalte.


In de eerste ronde eindigden de meeste partijen in een beslissing. Zo nam Gerard Bruins (uit Hollandscheveld) Gramsberger Leo Peters te grazen en versloeg Boike Mathoera (Lelystad) Henk Pruim (Beilen). Lokale favoriet Bertwin Letteboer ging lelijk onderuit in het duel met Peter Frans Koops (Utrecht). De Vriezenvener viel met alle kracht aan maar vergat daarbij zijn verdediging. Barbara Graas (Wormerveer) overspeelde in een klassieke stand Gerard Peroti. De Rijswijker haalde nog wel de damlijn maar moest daarna vrijwel direct opgeven vanwege een gebrek aan schijven.


In de C-klasse noteerde arbiter Harrie Hoonhorst drie overwinningen. Willem Fokkert (Hellendoorn) koos brutaal een opstelling waarmee oud-wereldkampioen Piet Roozenburg furore maakte. Tegenstander Ramkisoen (Diemen) zag kans de riskant geplaatste voorpost op te peuzelen en liet niet meer los. Gerrit Roetgerink uit Laren versloeg Gerrit Talen. De speler uit Westerhaar maakte weliswaar een verraderlijke dam van zijn opponent onschadelijk maar ging toch ten onder na een pijnlijke misgreep die een schijf dan wel doorbraak kostte.


Roy Slagter (Nijmegen) verkreeg na een goede opzet terreinvoordeel. Een lichte slagzet liet zijn kansen snel vervliegen en bracht Hans Luchies (Ugchelen) een gemakkelijke winst.


Wethouder Mark Paters van de gemeente Twenterand moet vanwege drukke werkzaamheden verstek laten gaan bij het nationale damkampioenschap in de klasse B. De damzesdaagse in Westerhaar werd maandag geopend door burgemeester Hans Broekhuizen.