Koops combineert Marhoera naar nederlaag

Koploper Peter Frans Koops heeft in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B twee punten voorsprong genomen. De speler uit Utrecht verraste naaste rivaal Boike Mathoera met een slagzet via zijn eigen damlijn.

Mathoera kreeg lelijk de deksel op zijn neus toen hij in het middenspel opportunistisch een schijf waagde op kerkhofveld. Koops kon de actie direct afstraffen maar schrok pas wakker nadat zijn tegenstander agressief een tweede schijf in de aanvalslinie plaatste. De damzet die Koops liet volgen bood geen enkele kans op herstel.

Bertwin Letteboer rukte door een overwinning op Barbara Graas (Wormerveer) op naar de derde plaats in het klassement. De Vriezenvener bezorgde de veelvuldig nationale dameskampioen een lastig te hanteren stelling. Letteboer miste de kortste weg naar de winst maar herpakte zich in de herkansing. Titelhouder Janes de Vries beet zijn tanden stuk op Wim Koopman en moest zich tevreden stellen met een remise. De Vries deelt samen met Boike Mathoera, Gerard Bruins, Wim Koopman en Anne Dekker de derde plaats.

In de C-klasse ging koploper Hans Luchies onderuit in zijn duel met Ramon Ramkisoen. Na een fase van aftasten, forceerde Ramkisoen op de 34-ste zet een doorbraak naar dam. Ook Luchies bereikte de damlijn waardoor de partij naar remise leek te kabbelen. Na een misgreep op de 48-ste zet sloeg de speler uit Diemen alert toe en peuzelde in het restant van de partij al de schijven van zijn tegenstander op.

Titelhouder Gert Brink uit Hardenberg herstelde zich van zijn zwakke start en staat na winst op Johan Tuenter (Westerlee) op de derde plaats. Die plek moet hij delen met Frank Schippers (Westerhaar) en Erik Ploeger (Deventer).