Plijter en Roeterdink winnaar in NK dammen

Westerhaar – De laatste speelronde bij het Nederlands kampioen B&C dammen in Westerhaar moest zorgen voor de definitieve beslissingen. Na de eerste zeven ronden was er natuurlijk al de nodige tekening in de strijd gekomen, maar in zowel de B-groep (rating 901 tot 1100 punten) als de C-groep (rating tot 900) was de kampioen nog niet bekend. De slotronde op deze warme zaterdag in oktober werd beslissend.

In de B-groep stonden er voor aanvang van de laatste ronde drie spelers aan kop met tien punten, te weten Jacques Brouns, David Riupassa en Berend Plijter. Brouns kwam tegen de snel spelende Boike Mathoera wel tot positievoordeel maar hij durfde het niet aan om zijn tegenstander verder aan de tand te voelen: remise. Plijter speculeerde tegen Gerard Bruins op een doorbraakcombinatie waar Bruins ook intrapte. De Hollandschevelder kon de stand nog gelijk houden maar trapte toen onmiddellijk in een ander zetje waarna Plijter de partij won. Riupassa was toen nog de enig overgebleven titelconcurrent van Plijter. Tegen Jack Westerdijk veroverde de Brabander steeds meer positioneel voordeel en het leek een kwestie van tijd voordat Riupassa de punten binnen zou halen. Tot zijn afgrijzen trapte Riupassa in een ietwat verrassende twee-om-vijf waarna hij moest opgeven. Uiteindelijk werd Plijter met twaalf punten kampioen. Westerdijk haalde een zeer knappe tweede plaats met elf punten. Hij troefde op weerstandspunten Brouns af, die het brons binnensleepte.

In de C-groep was er een rechtstreeks duel tussen Gerrit Roeterdink en Hedwig Callender om de toernooizege. Callender moest winnen om nog kans te maken op de toernooizege. Roeterdink speelde echter een sterke pot en wist via een doorbraak naar winst te combineren. Lokale favoriet Gert Brink speelde tegen Bé Brakels een rustige partij maar op een gegeven moment wist Brakels een schijf winst af te dwingen. De dagen van Brink leken geteld totdat Brakels in een opzichtige combinatie trapte. Het eindspel werd door Brink vakkundig in winst omgezet. Tonnie Schutte speelde een sterke positiepartij tegen Koert Meuleman. Schutte leek winst te forceren maar de Hammer dammer had een lepe verdediging waardoor de partij uiteindelijk in remise eindigde. Met Roeterdink was er dus een duidelijke kampioen: hij haalde veertien punten. Op grote afstand eindigde Gert Brink op elf punten als nummer twee. Er waren drie spelers met tien punten maar op weerstand werd Tonnie Schutte derde.

Rond de klok van half vier werd het toernooi afgesloten. Voordat voorzitter van damclub Witte van Moort Gil Salomé de prijzen uitreikte sprak KNDB-voorzitter Frans de Jonge nog een woordje. De Jonge prees de organisatie van het NK B&C en sprak de hoop uit dat het toernooi nog jaren wordt voortgezet. Comitélid Gert Brink gaf aan dat het toernooi volgend jaar weer wordt georganiseerd, de exacte datums worden later bekend. De organiserende vereniging Witte van Moort sprak de dank uit aan alle vrijwilligers en deelnemers en hoopt eenieder op het toernooi van volgend jaar weer te zien.