Kampioenschappen worden op slotdag beslist

Ook na de voorlaatste ronde is nog steeds niet zeker wie zich Nederlands kampioen in de B- en C-categorie mag noemen. Het was niet ondenkbaar dat Peter Frans Koops zich in deze ronde al van de titel kon vergewissen. Achtervolger Bertwin Letteboer moest winnen om nog een goed perspectief op de eindzege te behouden. Tegen Wim Koopman won hij op listige wijze een schijf maar in de afwerking ging het op wonderbaarlijke wijze nog mis. Koopman kon tegen de prijs van nog eens twee schijven tussenlopen. Tot afgrijzen van Letteboer was de stand, ondanks een voorsprong van inmiddels drie schijven, potremise.

Peter Frans Koops speelde lange tijd een soeverein toernooi maar deed vandaag een behoorlijke duit in het blunderzakje. Lange tijd leek de partij tegen Gerard Peroti op remise af te stevenen. Na een schijfoffer van Peroti in klassiek dacht Koops door te kunnen breken. De verbijstering was groot toen Peroti op andere wijze drie schijven sloeg waarna Koops direct kon opgeven. Koops staat nu nog één punt voor op Peroti en Letteboer. Gelet op zijn superieure aantal weerstandspunten zal Koops morgen aan een remise genoeg hebben om alsnog kampioen te worden. Naast Peroti en Letteboer zijn met name Barbara Graas en Anne Dekker nog kansrijk voor het podium.

In de C-categorie kwam koploper Ramon Ramkisoen goed weg. In een al lastige positie zette Ramkisoen een schijfwinst open voor zijn tegenstander Nerin Bisseswar, die evenwel niet genomen werd. Nadat Ramkisoen zijn stand gefatsoeneerd had ging Bisseswar direct in de fout en trok Ramkisoen de punten naar zich toe. Hans Luchies en titelverdediger Gert Brink waren allebei gebrand op de winst zodat zij Ramkisoen op de slotdag eventueel nog voorbij kunnen. Lange tijd ging de partij redelijk gelijk op maar in het late middenspel veroverde Luchies enkele sleutelvelden. Hoewel de stand van Brink verdedigbaar was kwam hij er niet meer uit en zo is Hans Luchies met een punt minder de belangrijkste uitdager van Ramkisoen op de slotdag. Voor het podium komen nog een flink aantal dammers in aanmerking van wie Hans Loots als enige negenpunter de belangrijkste kandidaat is.