Nieuw zesdaags damfestijn

Westerhaar – Tien spelers strijden vanaf 1 mei in Westerhaar om het eerste Nederlands kampioenschap dammen in de klasse A. De deelnemers hebben allen een rating tussen de 1100 en 1300 punten. Op papier is de Westerhaarder Gerbrand Hessing de te kloppen favoriet. Hij had op peildatum 1 juli een rating van 1278. De Westerhaarder moet vooral uitkijken voor Luuk Terweijden. De speler uit Heerhugowaard heeft momenteel een virtuele rating van maar liefst 1327 punten.

Niet eerder werd in Nederland een nationaal damkampioenschap  gehouden in de klasse A. Wel was het clubgebouw van Witte van Moort eerder het toneel van de titelstrijd in de klassen B (rating tot 900 punten) en B (901 tot 1100). 

“De damclub in Westerhaar stort zich ambitieus op de breedtesport”, zegt voorzitter Frans de Jonge van de KNDB. “Het huidige toernooi legt een mooie basis om uit te bouwen naar een steeds groter nationaal kampioenschap in de A-klasse.”

Het zesdaagse toernooi start maandag 1 mei om 17.00 uur. Zowel op dinsdag, woensdag als donderdag worden dubbele ronden gespeeld. Start telkens om 11.30 in het gebouw aan de Asterstraat. De wedstrijden beginnen vrijdag 5 mei en zaterdag 6 mei respectievelijk om 10.00 en 11.00 uur. De avondronden beginnen om 18.00 uur.

Tot de deelnemers behoren vier spelers uit Twente: Gerbrand Hessing en Jan Schippers uit Westerhaar, Theo Leoné (Borne) en Gino Schirinzi (Enschede). Uit het traditioneel sterk dammende noorden des lands komen Gert Bosker (Assen), Jacob Pronk (Winschoten) en René Wijpkema (Yde). Eveneens van de partij zijn Coen Bommel uit Nijmegen), Radjinder Jharap (Rotterdam) en Luuk Terweijden (Heerhugowaard).

In het najaar vinden in het clubgebouw van Witte van Moort de nationale damkampioenschappen in de klassen C en B plaats.

het organisatiecomité v.l.n.r. : Theo Leoné, Gil Salomé, Gerbrand Hessing en Herman Damman