Plijter en Moorman pakken koppositie

Westerhaar – Berend Plijter heeft in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B de leiding genomen. De Groninger versloeg Gerard Peroti uit Rijswijk.

Plijter kwam in de tweede ronde licht onder druk in de partij tegen Jacques Brouns. De man uit Veldhoven bouwde in het centrum overwicht op. Koelbloedig koerste Plijter naar remise. De tweede partij van de lange damdag tegen Peroti leek eenzelfde verloop te krijgen. Beide spelers braken door richting damlijn. Plijter verraste zijn tegenstander met een offer en maakte vervolgens de schijf die op het punt stond tot dam te promoveren tot een hapklare brok.

Plijter deelt in de B-klasse de toppositie met Ab Steenbergen. De speler uit Raalte deelde de punten met Barbara Graas maar sloeg toe tegen Boike Mathoera. De speler uit Lelystad had zijn dag niet. Weliswaar verkreeg Steenbergen licht voordeel maar in een stand met wederzijds nog vier schijven leek niets een puntendeling nog in de weg te staan. Mathoera nam een verkeerde afslag, kreeg zowaar de kans op herstel. Na de foutieve 49-ste zet viel het doek definitief.

In de C-klasse staat na drie ronden Jos Moorman op kop. De dammer uit Borne schoof achtereenvolgens Bé Brakels (Ter Apelkanaal) en Ramon Ramkisoen (Diemen) van het bord. Tegen Brakels gaf Moorman pardoes een dam weg om het kleinood vervolgens te gebruiken voor zijn eigen doorbraak naar de damlijn. De combinatie leverde niet persé winst op. Maar Brakels was zo van slag dat hij nog weinig weerstand bood.

Ramon Ramkisoen vloog tegen Moorman al op de tiende zet in een lichte combinatie die hem een onverdedigbare voorpost bezorgde. Met de moed der wanhoop streed de speler uit Diemen door tot de zestigste zet maar kon de vroege misser toch niet meer rechtzetten.

Moorman wordt in de C-klasse met een punt minder achtervolgd door een groep van drie: Arend Boertje (Smilde), Tonnie Schutte (Harfsen) en Gert Brink (Hardenberg).