Plijter punt los in nationale damstrijd

Berend Plijter heeft in de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap dammen klasse B concurrent Ab Steenbergen van zich afgeschud. De dammer uit Raalte raakte op klaarlichte dag een schijf achter en kwam dat verlies niet meer te boven. Door klassiek spel op te zoeken behield Steenbergen aanvankelijk de kans om een punt aan het duel over te houden. Toen hij op de vijftigste zet schijf 8 niet naar het centrum maar naar de kant dirigeerde, maakte Plijter (rating 1034) snel korte metten met zijn tegenstander.

De Groninger wordt halverwege het toernooi op de hielen gezeten door twee spelers met een rating van onder de duizend punten. Bert Roest (rating 993) uit Bussum verschalkte door een losse hekstelling op het bord te brengen Jorn Kruit (Drachten). Jack Westerdijk (Appingedam, rating 901) haalde de dit toernooi zo goed begonnen Gerard Peroti onderuit. De speler uit Rijswijk voerde de spanning op door een tweede opsluiting op het bord te brengen maar kreeg de deksel op de neus. Met de winst voor het grijpen, voerde Peroti een slagzet verkeerd uit en verloor.

In klasse C vergaloppeerde koploper Jos Moorman zich door achteloos achter een schijf te lopen. Gert Brink hoefde niet lang na te denken over het cadeautje. De man uit Hardenberg gebruikte het vrije tempo om twee onverdedigde schijven op te peuzelen en won gemakkelijk.

De nieuwe mede-koploper Tonnie Schutte moest meer moeite dan Brink doen om zich van een overwinning te verzekeren. De speler uit Harfsen bouwde tegen Arend Boertje (Smilde) gestaag groot centrumvoordeel op. Toen Schutte op de 42-ste zet vergat zijn voordeel met 34-29 te consolideren, kreeg Boertje de mogelijkheid te ontsnappen. De Geldersman gaf Boertje geen tweede kans en zegevierde overtuigend.