De Vries bekroont opsluiting met verovering toppositie

Theo Leoné
Westerhaar – Janes de Vries heeft in een gewaagde partij de leiding genomen in het Nederlands kampioenschap dammen klasse B. De boomlange speler deelt met acht punten en nog drie ronden te gaan de eerste plaats met Dennis Joosten.

In de poging concurrent Frans Boot af te schudden zocht De Vries complicaties met een opsluiting van zijn korte vleugel, een uiterst lastig speltype. Boot kreeg op de 35-ste zet de kans om naar groot voordeel af te wikkelen. Na het missen van die mogelijkheid dwong De Vries met een spervuur van dreigende combinaties zijn tegenstander een schijf te offeren en pakte de winst.

Bertwin Letteboer (Vroomshoop) bezorgde zichzelf een zware avond door onvoorzichtig gelijktijdig de velden 27 en 29 te bezetten. Tegenstander Dennis Joosten (Brunssum) speelde veertig zetten scherp naar winst maar liet daarna lelijke steken vallen – net als Letteboer, die vijf keer een
ontsnapping naar remise over het hoofd zag. Na 77 zetten en inmiddels in het holst van de nacht feliciteerde een vermoeide Letteboer Joosten met zijn overwinning.

Wethouder Mark Paters behaalde een eenvoudige zege over Gerard Bruins. Zijn tegenstander uit Hollandscheveld voerde een kamikaze-zet uit waarna de Vroomshoper de schijven voor het oprapen had.

In de C-klasse walste Jorn Kruit (Drachten) over Hedwig Callender. De Hagenaar kreeg een zware centrumaanval te verduren en had daar geen passend antwoord op. Koploper Kruit wordt achtervolgt door Gert Brink (die met een lichte combinatie Bennie Lavant vloerde) en Hans Loots.
Slachtoffer van Loots (Woerden) werd in een flankpartij Nerin Bisseswar uit Zoetermeer.