Nederlands Kampioenschap Categorie A KNDB 2023

De tweede ronde van de categorie A 2023 werd gespeeld op 2 mei 2023 en leverde uitsluitend remises op. Wel werd er strijd op diverse borden geleverd. De routiniers Jan Schippers en Gert Bosker besloten met niet al te veel inspanningen na 40 zetten tot remise nadat een wederzijdse flankaanval vakkundig werd opgerold. De overgebleven stand bood weinig soelaas.

Dezelfde dag werd ook de derde ronde gespeeld. De partij tussen Coen van Bommel en René Wijpkema leverde voldoende spanning. Van Bommel zocht zijn heil op veld 22 dat tijdig door zijn opponent werd ontruimd. Hierdoor kreeg Wijpkema licht voordeel. In het late middelspel kwam hij iets beter te staan. Na de achterloop 30-25 was het plots afgelopen na het uitvoeren van het zetje van Weiss. 2-0 voor Wijpkema.
Gert Bosker en Gino Schirinzi leverden beide een krachtsinspanning met zwart in de verdediging. Hierdoor moest Bosker met wit komen en raakte verstrikt in het Schirinzi web. Na een verplichte terugruil onstond er een doorbraak die met schijf verlies voor wit kon worden gepareerd. De overgebleven stand bood zeker kansen voor zwart maar deze werden niet gevonden met remise tot gevolg.
In de partij Radjinder Jharap tegen nestor Jan Schippers had wit veel ontzeg voor de zwartspeler. Schippers is een moeilijk te verslaan tegenstander en dat ondervond Jharap. Deze koos eieren voor zijn geld waarna de partij geruisloos werd uitgeserveerd naar remise.
De Witte van Moort spelers Hessing en Leoné kruisden de degens ook met elkaar. Hierin ging Leoné met wit te ver door in zijn winstpoging waardoor hij in een kansloos eindspel belandde. Deze buitenkans liet de sluwe Gerbrand zich niet meer ontnemen en wikkelde feilloos af naar remise.
Tot slot de partij Jacob Pronk tegen de zwart spelende Luuk Terweijden. Alhoewel Pronk na het middelspel duidelijk minder stond leek de partij naar remise af te glijden. In het 2 om 2 eindspel miste de witspeler het remiseplan, alhoewel dit voor de hand lag. Zie het maar eens te vinden onder druk van de klok. Terweijden behaalde hiermee zijn eerste volle buit binnen.

Tussen Theo Leoné en Gino Schirinzi ging het er heel anders aan toe. Na het middenspel leek Schirinzi aan de goede kant van de score te staan. De vakkundige behandeling van de overgebleven stand met één stuk minder voor Leoné resulteerde in een 1-1.
De partij tussen Radjinder Jharap en Luuk Terweijden leverde eveneens een mooi schouwspel op. Na de opening zette Terweijden met 28-23 het bord in vuur en vlam. Zijn tegenstander moest afwikkelen waardoor de kansen volledig in handen van Luuk kwamen te liggen. Deze werden niet optimaal benut. Zorgvuldig manoeuvreren leverde Jharap het fel bevochten punt op.
In de partij René Wijpkema -Jacob Pronk werd het evenwicht nooit echt verbroken. Na een dure doorbraak voor Pronk moest de witspeler alle zeilen bijzetten. Hij wist het hoofd koel te houden en na 46 zetten werd de vrede getekend.
Op het laatste bord werd gestreden tussen Gerbrand Hessing en Coen van Bommel, geen familie van de schoenenfabrikant. Ook hier werd van alles geprobeerd om het evenwicht te verstoren. Dit lukte slechts ten dele waardoor Hessing met licht voordeel het eindspel in ging. Dit voordeel bleek onvoldoende voor de winst.

Na de 2e en 3e ronde zijn er 3 koplopers met 4 punten gevolgd door 4 spelers met één punt minder. De resterende 3 spelers hebben 2 punten en sluiten hiermee het klassement.

Woensdag 3 mei wordt er gespeeld voor ronde 4 en 5. Geïnteresseerden zijn van harte welkom in het clubgebouw aan de Asterstraat.