Ronde 4 en 5

Ronde 4

Leoné-Bosker; Een rustig partijtje waarbij Bosker een keer de mogelijkheid kreeg de aanval te pakken, maar toch koos voor een rustiger opbouw. Leoné had daar ook geen problemen mee en het resultaat moge duidelijk zijn.

Schirinzi-Jharap; Schirinzi staat bekend om zijn verdedingskunsten en laat het initiatief ook graag aan de tegenstander, zo ook nu. Jharap kwam beter te staan en op een bepaald moment speelde hij een schitterende lokzet waar Schirinzi niet inliep. Veel meer viel er daarna niet meer te halen en de vrede werd getekend.

Schippers-Pronk; beide combattanten waren even toe aan een rustig potje, aangezien ze twee keer aan de bak moesten weer. De opening was voor Schippers, maar Pronk wist buiten de gevarenzone te blijven.

Terweijden-Bommel; Een partij met wederzijnds randschijven is altijd garantie voor spanning. In de partij speelde Bommel een tweetal minder handige zetten en kon Terweijden winnend voordeel behalen. Het ging lange tijd goed, maar op het beslissende moment (56e zet) speelde hij met de verkeerde schijf en had Bommel nog een Houdini-remise,

Hessing-Wijpkema; Deze partij ging gelijk op na een bekende opening; tot aan de 44e zet was er niets aan de hand en na een ongelukkige ruil kwam Hessing steeds beter te staan. Het centrum van Wijpkema werd volledig omsingelt die doet denken aan de legendarische partij Jansen-Stokkel uit 1979.

5e ronde

Wijpkema-Terweijden; Een interessante opening met wederzijdse voorposten op het ‘kerkhof’-veld, waarbij het bord gelijk in vuur en vlam stond! Wijpkema had zijn stand taktisch goed ingericht, zodat een eventuele aanval op zijn voorpost steeds kon worden gepareerd. Nadat Terweijden de spanningen min of meer moest loslaten, verkreeg Wijpkema een stand met 13 tempi voorsprong; Volgens de computer was dit onvoldoende voor een 100% winst en ook de partij eindigde in een gebroederlijke remise.

Jharap-Leoné; ook hier gebeurde het een en ander; waar Jharap vol in de aanval ging, ging Leoné juist voor een extreme omsingeling. In het late middenspel verkeek de witspeler zich waarschijnlijk, want hij liet een damafwikkeling toe. Bij correct spel zou het nog remise worden, maar Jharap koos de meest logische voortzetting (12-8) en die was verliezend. In de zaal werd gedacht dat Leoné met 34-39 een afwikkeling toeliet met remisekansen en die werd ook genomen; het was vrijwel op slag uit daarna met een soort motiefwinst, waarbij Jharap geen vluchtveld meer had met zijn dam en (licht) verbouwereerd op gaf.

Bommel – Schippers; Waar Schippers normaal gesproken altijd aanvallend is ingesteld, koos hij dit keer voor een omsingelpartij. Een paar mooie taktische trucs werd door hem getoond na afloop (Wie de partij naspeelt;23.46-41? 15-20! 24×15 21-27! Z+ of als wit op de 20e zet 43-38 doet 16-21 en de omsingeling loopt wel door, want 31-27 mag niet vanwege 8-12 27×16 17-21 16×27 18-22 Z+)

Op de 31e zet speelde Bommel 29-23 en Schippers nam de ruil; na 9-14 (of 19-24) waren er kansen, maar zover kwam het dus niet en ook hier werd na een paar zetten de vrede getekend.

Pronk-Schirinzi; Schirinzi ging vol in de ankers tegen Pronk. Het leek een prachtige aanval, maar in feite werd de balans nergens verbroken; Pronk probeerde het nog met een offer, maar Schirinzi had een kleine meerslag in de stand gebouwd waarna in een volstrekt gelijkwaardig tot remise werd besloten.

Bosker-Hessing; Hessing was tevreden met een punt, gezien de stand van zaken in de scoretabel. Bosker probeerde nog enigszins spanning op het bord te krijgen, maar Hessing speelde alleen maar goede zetten. Onbeslist dus.

Stand aan kop na 5 (van de 9) rondes; Hessing (7) Terweijden (6) gevolgd door 5 spelers, waaronder de Witte van Moort spelers Jan Schippers en Theo Leoné

Donderdag volgen ronde 6 en 7; uiteraard weer bij de damclub van Witte van Moort aan de Asterstraat 28.